Blog Marieke van Esveld, preventieadviseur: Waarom veel ondernemers niet weten wat een preventiemedewerker is...

Blog Marieke van Esveld, preventieadviseur: Waarom veel ondernemers niet weten wat een preventiemedewerker is...

Ik ken veel bedrijfsleiders en werknemers die preventiemedewerker zijn, zonder dat ze zichzelf zo noemen. Ze brengen de risico’s op hun bedrijf in kaart, treffen maatregelen om het werk gezonder en veiliger te maken en werken bijvoorbeeld samen met de deskundigen van de arbodienst. Als ik dan tegen ze zeg: “Eigenlijk ben jij hier de preventiemedewerker”, dan hebben ze dat nog nooit zo bekeken. Vooral omdat ze de formele functie van preventiemedewerker als zodanig niet kennen.

Verplicht?

Vervolgens spitst men de oren als ik vertel dat sinds 1 juli vorig jaar de wettelijke verplichting om een preventiemedewerker te hebben, is aangescherpt. In veel bedrijven is het tijd om wat veel mensen al deden nu te formaliseren en de juiste naam te geven. Of natuurlijk iemand deze mooie taak te geven! Van deze medewerker wordt verwacht dat hij zijn kennis en vaardigheden aantoonbaar up to date brengt en houdt. Maar hoe doe je dat?

Laagdrempelige e-learning

Sinds kort kan ik vertellen dat Stigas een e-learning heeft ontwikkeld waarin alle basiskennis voor de preventiemedewerker in korte filmpjes wordt gedeeld. Zo krijg je als preventiemedewerker op een heel gemakkelijke manier zicht op wat er van je verwacht wordt. Beeldender en overzichtelijke kun je het eigenlijk niet krijgen. Als je de e-learning doet, kom je mij ook tegen want ik ben in een flink aantal filmpjes aan het woord. Ik vond het ontzettend leuk om eraan mee te werken. Gefilmd worden was voor mij een nieuwe ervaring, al ben ik als preventieadviseur natuurlijk wel gewend om voorlichting te geven.

Wat vind je ervan?

Neem je even een kijkje op https://preventiemedewerker.stigas.nl/? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je reactie horen we graag in de facebookgroep, die aan deze e-learning is gekoppeld.
Veel succes!

Marieke van Esveld, preventieadviseur bij Stigas