Corona en je werk: Wat je moet weten als je op vakantie gaat naar het buitenland

vakantie

De coronamaatregelen zijn gelukkig weer zodanig versoepeld dat we weer naar een aantal landen op vakantie kunnen. Dit betekent wel een toename in het aantal reisbewegingen en contacten. Als jij als gevolg van coronamaatregelen verlaat terugkeert van je vakantie, dan kan dat gevolgen hebben voor je collega’s en je werkgever. Het is daarom verstandig om goed voorbereid naar je vakantiebestemming af te reizen.

Onze tips

  1. Volg voor reizen naar het buitenland nauwgezet de richtlijnen van RIVM en de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op. Zorg dat je zowel voor vertrek als tijdens de vakantie goed op de hoogte bent van de richtlijnen in het land van bestemming en deze zorgvuldig naleeft.
  2. Bespreek met je werkgever hoe wordt omgegaan met reizen naar landen waarvoor code oranje of rood geldt. Werkgevers hebben het recht om geen loon door te betalen als je later thuis komt of verplicht wordt om in quarantaine te gaan. Ook kunnen werkgevers afspreken om extra vakantiedagen op te nemen wanneer je je werk niet (volledig) plaats- en tijdgebonden kunt hervatten na de geplande terugkomst op je werk.
  3. Bespreek met je werkgever of er beperkingen of voorwaarden zijn voor het reizen naar het buitenland voor landen die vallen onder code geel. Code geel betekent dat reizen naar dat land niet wordt afgeraden en dat je als werknemer geen (onnodig) risico hebt genomen bij vertrek. Maar zorg dat vooraf toch duidelijk is voor wie de kosten (de werkgever of voor jou) zijn als de situatie verandert van code geel naar code oranje of rood tijdens jouw verblijf in het buitenland.  

Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent over de status van het vakantieland van jouw keuze. Dit is de eerste stap om uiteindelijk gezond, goed uitgerust, en ook tijdig van je vakantieadres terug te kunnen keren!