Green 05 over het preventief medisch onderzoek

Green 05 over het preventief medisch onderzoek

‘Preventief medisch onderzoek (PMO) draagt direct bij aan het binden en boeien van onze medewerkers!’

Green 05 is gevestigd in Bergschenhoek. ‘In 2005 startten we met groene planten, later is de teelt uitgebreid tot een gevarieerd assortiment van perkgoed en tuin- en kamerplanten. We leveren grote orders aan de retail en zijn sterk in massa. Een aantal keren per jaar doen we grote acties voor supermarkten. In drukke periodes maken we gebruik van medewerkers van een uitzendbureau. Onze vaste groep bestaat uit 60 personen. In een piekperiode werken we wel met 150 tot 200 man’, aldus administrateur Robert Koenekoop.

Binden en boeien

‘We vinden het belangrijk dat onze medewerkers het naar hun zin hebben en dat ze zich kunnen ontwikkelen’, vertelt HR adviseur Marlen Smal. ‘Het bedrijf is in relatief korte tijd snel gegroeid en onze doelstelling is om nog verder te groeien. We willen eerst de basis goed op orde hebben voordat we verdere stappen zetten. Daarom hebben een traject uitgezet om het welzijn en de betrokkenheid van onze medewerkers op een nog hoger niveau te krijgen. Ik noem dit wel het traject van ‘binden en boeien’. Dat geldt niet alleen voor onze vaste medewerkers, maar ook voor onze uitzendkrachten. We zijn gestart met inventarisatiegesprekken met onze medewerkers om erachter te komen wat zij in het werk belangrijk vinden. Hier is uitgekomen dat er behoefte is aan Nederlandse taallessen. Deze zijn inmiddels gestart en veertien personen maken hier wekelijks gebruik van.’

 

Foto: Marlen Smal en Robert Koenekoop

Geoliede machine

‘Het aanbieden van een PMO was voor ons een logisch onderdeel van het traject van het binden en boeien van onze medewerkers’, legt Marlen uit. ‘Zowel vaste als losse krachten hebben we het PMO op vrijwillige basis aangeboden. We zijn er trots op dat bijna iedereen heeft meegedaan. We hebben er bewust voor gekozen om het PMO op de locatie van ons bedrijf te laten uitvoeren met de Stigas Gezondheidsbus. Dit geeft de minste verstoring van het werk en komt de respons ten goede. Onze medewerkers werden één voor één opgeroepen voor het onderzoek. Het was geweldig om deze bus voor de deur te hebben staan. Dit scheelt zoveel tijd. De dag liep als een geoliede machine met heel vriendelijke en professionele medewerkers. Ook bij de planning werden we goed geholpen. De medewerkers van Stigas hebben ons daarbij echt ontzorgd en met ons meegedacht.’

Fruit in plaats van frisdrank

‘We merken dat de medewerkers het PMO op prijs stellen’, vertelt Robert. ‘Ze voelen zich serieus genomen en het is mooi om te ervaren dat een aantal mensen zelf bewust met hun gezondheid aan de slag is gegaan. Zo werd er gevraagd of ze tijdens de taallessen ook fruit kunnen krijgen in plaats van frisdrank. Uiteraard zorgen we er nu voor dat er tijdens de lessen een mand fruit op tafel staat.’

Uit het PMO zijn enkele zaken aan het licht gekomen. ‘De werknemers die dit betreft, zijn hiermee naar hun huisarts gegaan en hebben maatregelen getroffen, vertelt Marlen.
‘Wij raden PMO’s ook voor bedrijven zeker aan. Onze medewerkers mogen steeds langer werken. Daarin past het dat medewerkers bewust met hun gezondheid omgaan. Een PMO is een mooie toetssteen.’

Wat is een preventief medisch onderzoek (PMO)?

Het PMO is een onderzoek naar de relatie tussen de gezondheid van een werknemer en zijn werk. Het doel van het PMO is niet alleen het vroegtijdig herkennen van de algemene gezondheidsrisico’s die te maken hebben met het werk, maar ook het op tijd herkennen van algemene gezondheidsrisico’s die te maken hebben met de leefstijl.
Omdat niet iedereen hetzelfde werk doet, worden er bij sommige functies aanvullende onderzoeken gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten als gevolg van het werk. Zo wordt een gehooronderzoek gedaan bij lawaaiig werk. In het geval van Green 05 is bij mensen die werken met gewasbeschermingsmiddelen een bloedonderzoek gedaan.
Het voordeel voor de werknemer is dat als er tijdens het onderzoek problemen naar voren komen,  de bedrijfsarts gericht advies geeft of naar de huisarts verwijst.

De werkgever kan, als er meer dan twintig deelnemers zijn, een groepsrapportage laten opstellen. Zo kunnen gezondheidsproblemen aan het licht worden gebracht. De werkgever krijgt dan een advies over de verbetering van de werkomstandigheden. Verder wordt duidelijk of de deelnemers de veiligheid in orde vinden en of er tips zijn om de veiligheid en de gezondheid te verbeteren.
Vanaf acht deelnemers kan het PMO plaatsvinden met de Stigas Gezondheidsbus die wordt geparkeerd op het bedrijfsterrein. Bij minder dan acht deelnemers vindt het PMO plaats op een regionale spreekuurlocatie.

Gereduceerd uurtarief

Als u bent aangesloten bij Colland kunt u gebruik maken van het PMO tegen een gereduceerd tarief. Wilt u ook een PMO voor uw bedrijf aanvragen? Vraag hier een offerte aan.