In het stof tijdens de oogst? Zo voorkom je gezondheidsklachten

Pak stof aan!

Wie in de agrarische sector werkt, komt vaak in aanraking met stof. Bijvoorbeeld bij het oogsten en het verwerken van gewassen, bij contact met dieren in de stal en bij het verwerken van granen, groenten, zaden, aardappels en bloembollen.
Stof bevat bijna altijd schadelijke deeltjes die nadelig zijn voor je gezondheid. Gezondheidsklachten beginnen vaak met onschuldige klachten zoals niesen en hoesten. Dit kan overgaan in ernstige klachten zoals astma, benauwdheid of een stoflong. Als je longen vandaag beschadigd raken, is dat morgen zeker niet over. 

Hebben jullie alles op orde om blootstelling aan stof zoveel mogelijk te voorkomen?
•    Doe de stoftest en bekijk de tips om blootstelling te verlagen
•    Bekijk hoe collega bedrijven het aanpakten: 

  • Akkerbouwer Mansholt BV investeerde succesvol in 4 oplossingen die het stof helpen beheersen dat vrijkomt bij het verwerken van pootaardappelen. 
  • Bloembollenkwekerij Huijg Breezand BV vertelt hoe zij stof binnen hun bedrijf zoveel mogelijk beperken.
  • Of kijk mee naar dit pluimveebedrijf: bijna moest bedrijfsleider Jan van de Zandschulp van Zonne-Ei-Farm B.V. definitief stoppen met werken omdat hij ziek werd door het aanwezige stof.