Mansholt BV winnaar in Goede Praktijken Competitie preventie stofblootstelling

Mansholt BV is een 215 hectare tellend familiebedrijf in de akkerbouw met 10 medewerkers. Ze won zowel de juryprijs in de categorie bedrijven met minder dan 100 medewerkers als de publieksprijs. Het bedrijf is door Stigas voorgedragen voor de competitie als goed voorbeeld hoe je stofblootstelling in het werk kunt minimaliseren. 

Mansholt BV winnaar van de Goede Praktijken Competitie

Winnaar Mansholt: Jochum Mansholt met Tanja de Jong van Stigas

De prijzen zijn uitgereikt door Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het STOP Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival op 14 maart ’19 in de Fabriek in Utrecht. Op dit festival deelden bedrijven, onderzoekers en experts uit het hele land hun kennis en ervaring op het gebied van de arbeidshygiënische STOP-strategie om blootstelling aan stoffen te voorkomen, onder andere door technische maatregelen, organisatorische maatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Bij het sorteren van aardappelen in een loods, staan medewerkers bloot aan stof dat aan de aardappelen kleeft. Om de gezondheidsschade voor de medewerkers te minimaliseren heeft het bedrijf meerdere effectieve maatregelen genomen. Waaronder een lopende band met afzuiginstallatie en een zuig-veegmachine om de vloeren stofvrij te maken waarmee het meeste stof verwijderd wordt vóórdat de aardappels in bewerking komen. Ook gebruiken ze een elektrische heftruck tegen het vrijkomen van dieselmotoremissie. De jury vindt het bijzonder dat de aanpak zo vroeg mogelijk in de keten begint. Aanpak bij de bron, de eerste stap in de arbeidshygiënische strategie, bleek niet mogelijk te zijn. Immers: zonder aardappelen geen productie.