Richtlijnen voor bedrijfscontinuïteit binnen cruciale beroepen.

Binnen bedrijven moet de richtlijn vanuit de overheid voor het houden van 1,5 m afstand zo veel als mogelijk worden nagestreefd. Daarnaast moeten de gebruikelijke hygiënemaatregelen worden genomen:

  • zorg dat iedereen regelmatig de handen wast met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek;
  • zorg dat iedereen hoest en niest in de binnenkant van de elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes als je hoest of niest. En gooi ze direct weg;
  • geen handen schudden.

Andere mogelijkheden om mogelijke besmetting te voorkomen

  • Veilig aan de sorteerlijn met een tussenschot. Gebruik hiervoor reparatiesets voor het glasdek. Dit voorkomt dat medewerkers elkaar mogelijk besmetten. Voor het vergroten van de effectiviteit moeten de tussenschotten worden schoon gemaakt met desinfectiemiddel Virkon-S.
  • Voor het handmatig planten van o.a. groentes kan mogelijk met minder mensen vaker worden gereden. Ook kunnen schotten tussen de medewerkers worden geplaatst.
  • Laat medewerkers die essentieel zijn voor de continuïteit gescheiden werken.
  • Laat medewerkers gescheiden pauzeren met minimale 1,5 m onderlinge afstand.

Als medewerkers last hebben van milde gezondheidsklachten kunnen ze gewoon doorwerken. Milde gezondheidsklachten zijn:

  • niezen
  • keelpijn
  • loopneus
  • licht hoesten
  • verhoging tot 38 graden

Verergeren de klachten, neem dan telefonisch contact op met de huisarts. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op het coronavirus. De GGD volgt daarbij de richtlijnen en protocollen van het RIVM waarin staat beschreven hoe een patiënt met klachten opgevangen moet worden.

Hoe kan je nu eigenlijk besmet raken? Het filmpje van het RIVM is erg verhelderend over hoe je besmet kunt raken.

Andere bronnen: