Tip van onze bedrijfsarts: Zo werk je veilig in de zon!

Werken in de zon

Iedereen heeft ernaar uitgekeken, de voorjaarszon! Maar we moeten daarbij niet vergeten dat langdurige blootstelling aan zonlicht huidbeschadiging of zelfs huidkanker kan veroorzaken. Zorg daarom dat je je huid en je ogen goed beschermt, ook tijdens je werk! Onze bedrijfsarts Marilous Chaillet geeft tips.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 70 duizend mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben en overlijden zo’n 900 mensen aan de gevolgen ervan. Daarnaast kan huidkanker ernstige huidbeschadigingen opleveren. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht. Teveel blootstelling aan uv-straling kan leiden tot ernstige huidbeschadigingen. Het goede nieuws is dat met de juiste voorlichting en maatregelen huidkanker vaak te voorkomen is!

Zo werk je veilig in de zon

Hoe verleidelijk het ook is om de warmte van de zon op je rug te voelen nu het nog wat frisser is: probeer werkzaamheden als het kan in de schaduw uit te voeren. Kijk hoe de zon staat en probeer met de schaduw mee te draaien. Zorg anders ervoor dat je huid goed beschermd is tegen de uv-straling. Hiervoor bestaat speciale kleding die steeds meer bedrijven beschikbaar stellen. Deze is uv-werend. Zet ook altijd je pet met nekflap op en zet een zonnebril op om de ogen te beschermen als je gezicht in de zon is. En verder: smeren, smeren, smeren en water drinken.  

Spreek elkaar aan

Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen het zonlicht, maar spreek ook elkaar aan. Maak er een gewoonte van om je opnieuw in te smeren na een pauze en geef de tube dan gelijk door aan je medewerker of collega.

Vreemde plekken?

Heb je vreemde plekken of moedervlekken? Laat die dan checken door de huisarts! Huidkanker komt veel voor, maar is bij vroege signalering gelukkig vaak goed te behandelen. Het is daarvoor wel belangrijk om niet te lang te wachten. Ga bij twijfel dus even langs de huisarts.

Meer informatie

In onze arbocatalogi wordt aandacht besteed aan werken bij verschillende weersomstandigheden. Kijk voor jouw sector:
Akkerbouw en vollegrondsteelt
Bloembollenteelt en handel
Fruitteelt
Boomteelt en vaste plantenteelt
Groen, Grond en Infrastructuur (loonwerk)
Hoveniers en groenvoorziening

 Vragen?

Heb je vragen over werken in de zon, of over de beschikbare hulpmiddelen en beschermende kleding? Overleg met je leidinggevende of met de preventie-medewerker. Als je werkt in de agrarische en groene sector, kun je ook contact opnemen met de bedrijfsarts van Stigas.