UWV: meeste werknemers met langdurige coronaklachten volledig arbeidsongeschikt

arbeidsongeschiktheid

85% van de zieke werknemers met langdurige coronaklachten, die voor een WIA-beoordeling bij UWV terechtkomen, krijgt een arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend. In het merendeel van de gevallen worden zij volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Dat blijkt uit de eerste analyse van de WIA-beoordelingen van werknemers met coronaklachten als hoofddiagnose sinds het begin van de pandemie tot en met mei 2022.

Al vanaf het begin van de pandemie doet UWV WIA-beoordelingen van mensen met (langdurige) coronaklachten. Daarbij ging het in eerste instantie om mensen die deze klachten naast of na hun oorspronkelijke aandoening hebben opgelopen. De eerste coronabesmetting in Nederland is immers eind februari 2020 vastgesteld. Vanaf begin dit jaar worden de eerste WIA-beoordelingen gedaan van mensen die primair vanwege corona ziek werden en aan die besmetting langdurige klachten hebben overgehouden. Dat is ook terug te zien in de cijfers, die in 2022 een flinke stijging laten zien. Waar UWV in 2020 en 2021 respectievelijk 22 en 139 WIA-beoordelingen deed van cliënten met langdurige coronaklachten als hoofddiagnose, zijn dat er in de eerste vijf maanden van 2022 al 736.

Overigens is corona lang niet altijd de enige diagnose, maar hebben mensen regelmatig ook nog andere aandoeningen. Dit is het geval bij 61% van de mensen met corona als hoofddiagnose.

62% volledig arbeidsongeschikt

De uitkomsten van de WIA-beslissingen laten zien dat 62% met hoofdiagnose corona volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard. In een klein aantal gevallen, 8% van het totaal, betreft het dan een zogeheten IVA-uitkering vanwege volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid. In de meeste gevallen (54%) betreft het een zogeheten WGA 80-100 uitkering waarbij iemand op dit moment volledig arbeidsongeschikt is, maar verbetering van de belastbaarheid niet wordt uitgesloten.

Klein deel heeft geen recht op uitkering

Bij 23% van de mensen wordt een uitkering toegekend vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA 35-80). Zo’n 15% van de mensen is minder dan 35% arbeidsongeschikt en heeft daarom op grond van de wet geen recht op een WIA-uitkering. 

De WIA-toekenningen aan mensen met hoofdiagnose corona zijn in 2022 tot nu toe goed voor ongeveer 3% van de totale WIA-instroom.

Bron: uwv.nl