Waarom je juist wel moet sporten naast je buitenwerk

sporten

“Ik werk buiten en beweeg de hele dag. Sporten is voor mij niet nodig.” Olaf Kuijk, preventieadviseur bij Stigas en arbeidsfysiotherapeut hoort het maar al te vaak. Het tegendeel is echter waar. Juist als je met je lichaam werkt, is het belangrijk om te sporten. Dat vermindert je gezondheidsrisico’s. Over welke risico’s hebben we het dan? En wat doet sport? 

1.    Lichamelijk werk is vaak niet intensief genoeg 

Veel lopen tijdens je werk zorgt voor een te lange trainingsprikkel met een te lage intensiteit. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de conditie achteruit gaat in plaats van vooruit. Voorbeelden van sporten waarmee je je conditie verbetert zijn hardlopen, fietsen, schaatsen, roeien en voetballen. 

2.    Langdurige lichamelijke belasting verhoogt de 24-uurshartslag 

Langdurig lichamelijk werk verhoogt je 24-uurshartslag. Een langdurige verhoging van de hartslag vergroot het risico op hart- en vaat ziekten. Een kortere trainingsprikkel, zoals bij het sporten, zorgt juist voor een verlaging van je 24-uurshartslag. 

3.    Langdurig lichamelijk werk met tillen en langdurig in dezelfde houding staan, verhoogt de 24-uursbloeddruk

Een langdurig verhoogde bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Als je sport, breng je je bloeddruk juist omlaag.

 4.    Bij lichamelijk werk heb je vaak niet genoeg hersteltijd

Dit zorgt voor vermoeidheid en soms zelfs voor uitputting. En dat verhoogt weer het risico op klachten aan je armen, benen en rug. En op hart- en vaatziekten. 

5.    Lichamelijk werk verhoogt de ontstekingswaardes in je lichaam 

Na lichamelijke activiteit nemen de ontstekingswaarden in je lichaam toe. Dat is normaal. Als je lichaam van het werk is hersteld, nemen ontstekingswaarden weer af. Bij langdurig lichamelijk werk en onvoldoende hersteltijd blijven de ontstekingswaardes langer hoog.  

Wat kun je het beste doen? 

Met sporten na je werk maak je veel goed! Zorg verder tijdens je werk voor voldoende afwisseling, voldoende pauzes en gezond eten en drinken.