Wanneer is een heftruckcertificaat nodig? Peter Bredius van Stigas geeft antwoord

Wanneer is een heftruckcertificaat nodig? Peter Bredius van Stigas geeft antwoord

Een regelmatige vraag van werkgevers is: "Is een heftruckcertificaat nodig als mijn medewerker naast de heftruck, ook graafmachines of ander hijsmateriaal bedient?" Het antwoord: Nee, maar er moet wel instructie gegeven worden.

Een heftruckcertificaat is niet wettelijk geregeld. Wel ligt vast in het Arbobesluit dat de diegene die de heftruck bedient een specifieke deskundigheid moet hebben. De gegeven instructie moet aantoonbaar (schriftelijk) zijn. In de voorlichting dient onder andere het volgende aan bod te komen:

  • de gevaren voor de bestuurder en de personen in de omgeving van de (rijdende) heftruck;
  • het doel en het gebruik van de veiligheidsvoorschriften;
  • veiligheidsmaatregelen bij de diverse handelingen;
  • verboden handelingen;
  • onderhoud en hoe te handelen bij defecten of schade.

Ook is de gebruiksaanwijzing bepalend voor het gebruik van de betreffende heftruck. Natuurlijk heeft het behalen van een heftruckcertificaat wel mijn voorkeur.

Vraag het Peter

Mijn naam is Peter Bredius en ik ben werkzaam als adviseur arbeidsomstandigheden (Stigas preventieadviseur/hoger veiligheidskundige) voor onder andere de cumelasector. Ik houd mij dagelijks bezig met het bezoeken en het adviseren van bedrijven op het gebied van veilig en gezond werken. Samen met de bedrijven kijken wij waar verbeteringen in de arbeidsomstandigheden mogelijk zijn. Regelmatig krijg ik vragen van bedrijven die ik graag met u wil delen op deze website.

Meer informatie

Kijk alle informatie over het veilig werken met de heftruck in de arbocatalogus (heftruck). Heeft u nog vragen, bel dan met Peter Bredius, Stigas preventieadviseur / hoger veiligheidskundige 06-51892774.