Zo zit het: de mondkapjesplicht per 1 december en bedrijfsruimten

anderhalve meter

Nu de mondkapjesplicht op 1 december ingaat voor openbare ruimte, krijgen onze adviseurs vaak de vraag: in hoeverre valt daar een bedrijfsruimte onder? 

Een bedrijfsruimte is een ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Er is dus geen verplichting om mondkapjes te dragen op of tijdens het werk. De basisregel is dat 1,5 meter afstand houden van elkaar voldoende wordt geacht om besmettingen te voorkomen.  

Als het niet mogelijk is om op de werkplek 1,5 meter afstand te houden, moeten tussenschotten van plastic of plexiglas worden geplaatst. Alleen als het plaatsen van tussenschotten echt niet mogelijk is en de afstand tussen collega’s is kleiner dan 1,5 meter, dan pas mogen niet-medische mondkapjes worden gedragen. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) kan hier op controleren. De mondkapjes moeten elke 3 uur worden gewisseld. Als een medewerker vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, dan moet hij/zij worden vrijgesteld van werkzaamheden die het dragen van mondkapjes noodzakelijk maken.

Bezoekers kunnen wel verplicht worden een mondkapje te dragen.

Kijk voor meer informatie op onze informatiepagina coronavirus voor het Coronaprotocol agrarische sectoren en zorg dat de RIE compleet is met de Coronachecklist die daar ook kan worden gedownload.