Pootaardappelteler Mansholt uitgeroepen tot veiligheidsheld

Jochum Mansholt

De Groningse pootaardappelteler Jochum Mansholt uit Vierhuizen is uitgeroepen tot een van de twaalf veiligheidshelden. Dat gebeurde in het kader van de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Ieder jaar sterven er naar schatting drieduizend mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Om dit aantal omlaag te brengen, vraagt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aandacht voor gezond en veilig werken. Mensen die op een veilige manier met gevaarlijke stoffen werken en daarmee een voorbeeld zijn voor anderen, worden benoemd tot veiligheidsheld.

"We zijn er nog iedere dag blij mee”


De familie Mansholt is een begrip in Noord-Groningen. Al generaties lang verbouwen ze op hun akkers pootaardappels, graan, bieten en uien. Jochum Mansholt is de jongste telg uit het geslacht Mansholt en heeft het bedrijf enkele jaren terug van zijn vader overgenomen. Wat hij daarbij ook heeft overgenomen, is de aandacht die wordt besteed aan een veilige werkomgeving voor hun werknemers. Jochum heeft flink geïnvesteerd in een stofafzuiginstallatie voor de aardappelsorteermachine, een elektrische veegzuigmachine en een elektrische heftruck, om de overlast door stof te minimaliseren. En daarom is Jochum Mansholt genomineerd als veiligheidsheld. Lees zijn verhaal of bekijk zijn video.