Toelichting beslisboom Coronaklachten? Weet wanneer je thuis moet blijven

In een beslisboom kan niet alle informatie worden beschreven. Daarom hieronder nog enkele aanvullingen.

Algemeen

 

  • Ben je verkouden? Blijf dan thuis en laat je testen!
  • Heb je koorts of ben je benauwd? Dan moeten jij en al je huisgenoten thuisblijven tot er een negatieve testuitslag is.
  • Als je negatief bent getest kunnen jij en je huisgenoten aan het werk.

In volgende situaties blijf je dus thuis:

 

  • Je hebt klachten die passen bij corona
  • Je hebt corona
  • Je huisgenoot heeft milde klachten in combinatie met koorts en/of benauwdheid
  • Je huisgenoot heeft corona
  • Je bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter)
  • Je komt terug uit een land waarbij in het reisadvies staat dat je in thuisquarantaine moet

Isolatie 

Je moet in isolatie omdat je besmettelijk kunt zijn voor anderen. Je blijft zoveel mogelijk in een eigen kamer. Je eet en slaapt daar, in je eentje. Je hebt zo weinig mogelijk contact met de andere mensen in huis. Je zorgt altijd voor minimaal 1,5 meter afstand als je de kamer echt uit moet. Je gebruikt indien mogelijk eigen sanitair. Kijk hier voor meer informatie van het RIVM.

Quarantaine huisgenoten

Huisgenoten zijn contacten die in dezelfde woonomgeving leven en langdurig op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de patiënt. 

Door thuis te blijven is de kans klein dat je andere mensen besmet als blijkt dat je ziek bent of gaat worden. Je mag alleen naar buiten op je eigen balkon of in je eigen tuin. Je mag dus geen boodschappen doen en ook niet de hond (buiten de eigen tuin) uitlaten. Je mag geen bezoek ontvangen. 

Als je huisgenoot corona heeft en je hebt geen klachten is het niet nodig je te laten testen. De quarantaine van 10 dagen na het laatste contact met de zieke is van toepassing. Kijk hier voor meer informatie van het RIVM. Hier vind je informatie over gezinsquarantaine vanuit de Rijksoverheid.

Quarantaine en nauwe contacten

Nauwe contacten zijn personen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de patiënt tijdens diens besmettelijke periode. Ook gaat het om omstandigheden waarbij blootstelling was korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact). 


Je moet zoveel mogelijk thuisblijven. Je mag niet naar je werk, op bezoek of op vakantie. Maar als het niet anders kan, mag je wel voor een boodschap naar buiten, mits je minstens anderhalve meter afstand houdt tot anderen en je geen klachten hebt die passen bij corona. Kijk hier voor meer informatie van het RIVM.

Quarantaine en verblijf in buitenland

Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt, dan moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine gaan. Ook als je geen klachten hebt die lijken op corona. Je leest dat in het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Quarantaineduur

Half december is het quarantainebeleid rondom positieven (huisgenoot of nauw contact) met en zonder klachten gelijk getrokken. Dat betekent in alle gevallen 10 dagen quarantaine en na de 5e dag laten testen. Meer informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/quarantaine 

Testen van mensen zonder klachten 
Vanaf 1 december 2020 test de overheid ook mensen die naar voren komen uit
bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een coronapatiënt.
Maar ook mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder app omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Deze mensen kunnen 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.

Genezen van corona 

Als je genezen bent van corona moet je toch de basisregels volgen. Je bent niet meer ziek als je 24 uur geen gezondheidsklachten hebt gehad. Ben je minimaal 7 dagen binnen gebleven vanaf het moment dat je klachten kreeg? En ben je minimaal 24 uur klachtenvrij? Dan kun je anderen niet meer besmetten. Maar ook dan moet je je blijven houden aan de regels die voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt. Je kunt namelijk opnieuw het coronavirus krijgen.

Opnieuw ziek 

Als je opnieuw klachten krijgt en je bent weer positief getest dan moet je weer in isolatie. Dus weer minimaal 7 dagen binnen blijven vanaf de positieve test én 24 uur klachtenvrij voor je weer uit isolatie mag. Ook huisgenoten en nauwe contacten moeten dan weer in quarantaine. Als je minimaal 24 uur klachtenvrij bent kun je anderen niet meer besmetten. 

Heb je zorgen?

Voor iedereen is deze periode zwaar. Of je nou bang bent om ziek te worden of al ziek bent geweest. En ook als je je sociale contacten en het normale leven mist. Het Steunpunt Coronazorgen helpt met informatie en tips, bijvoorbeeld wanneer je je zorgen maakt over je zelf of iemand in jouw omgeving.