Werkplekonderzoek

Bij een werkplekonderzoek (WPO) kijkt Stigas of de werkplek of werkomgeving beter kan. En of de medewerker zijn werktechniek kan aanpassen aan zijn eventuele beperkingen. Zijn er verbeteringen mogelijk waardoor een werknemer langer gezond aan het werk kan blijven?

werkplekonderzoek

Waarom een werkplekonderzoek?

De werkplek is de plek waar werknemers de meeste tijd doorbrengen. Juist hier kunnen beginnende gezondheidsklachten optreden. Een werkplek die niet aansluit bij de situatie van uw werknemer kan uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim. Daarom is het verstandig na te denken over mogelijke aanpassingen waardoor werken ook voor deze werknemer gezond blijft. En dat zit soms in kleine dingen: afwisseling, voldoende rust en pauzes, even bewegen of een speciaal hulpmiddel.

Waar vindt het plaats?

Een werkplekonderzoek vindt plaats op de werkplek zelf. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een preventieadviseur van Stigas. Die maakt een verslag van de bevindingen en aanbevelingen.

Het is mogelijk dat het onderzoek zich richt op een specifieke werkplek of werkzaamheid (we noemen dit WPO-Basis), dan wel op meerdere (WPO-Uitgebreid).

werkplekonderzoek
werkplekonderzoek

Wie zijn erbij betrokken?

Het is belangrijk dat de werkgever en de werknemer hierbij betrokken zijn. En dat de mening van de werknemer en de werkgever aan bod komt.

Wanneer vraag je een onderzoek aan?

Er zijn verschillende redenen wanneer je een werkplekonderzoek kunt aanvragen:

  • Als een werknemer gezondheidsproblemen heeft en zelf aangeeft dat het (deels) door het werk komt.
  • Het vermoeden bestaat dat het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door het werk. 
  • Terugkeer naar werk kan worden versneld met enkele aanpassingen in het werk. 
  • De bedrijfsarts of huisarts aangeeft dat het werk misschien de belangrijkste oorzaak is van gezondheidsklachten.
  • Er een ernstig bedrijfsongeval is gebeurd.
werkplekonderzoek
werkplekonderzoek

Werkplekonderzoek na een ongeval

Een bedrijfsongeval moet geen twee keer kunnen gebeuren. Op het eerste gezicht lijkt het stom toeval maar bij nader inzicht is er vaak meer aan de hand. Om dit te voorkomen wordt een Ongevals-WPO (ook wel genoemd ongevalsonderzoek) ingezet. De Nederlandse Arbeidsinspectie vraagt daarom bij een ernstig ongeval om de gegevens van het WPO. Het WPO is ook de basis voor het opstellen van een verbeterplan ten behoeve van de Arbeidsinspectie.

Wat kost een werkplekonderzoek?

Dankzij een subsidie van het Ministerie van SZW en Colland Arbeidsmarkt is het werkplekonderzoek in het kader van fysieke belasting onder bepaalde voorwaarden tijdelijk gratis. Wil je weten of je hier gebruik van kunt maken? Neem contact met ons op. 

Soms wordt het WPO vergoed vanuit de verzuimverzekeraar als je gebruik maakt van het Stigas verzuimpakket Grip op Verzuim Compleet. Stigas werkt samen met een aantal belangrijke verzekeraars binnen de agrarische en groene sector en kan je informeren over de voorwaarden.  

Neem ook voor vragen over het soort WPO contact met ons op. Wij kunnen hierin adviseren en een offerte op maat maken. 

werkplekonderzoek