“Het meest trots ben ik op de sfeer”

Hofland Flowering Plants

Geen functionerings-, maar een open en ontspannen VIP-gesprek, waarin je ook een compliment van een collega krijgt. En een mensvisie die zorgt voor een positieve sfeer, waarin ‘samen’, ‘gezien worden’ en ‘ruimte voor eigen initiatief’ centraal staan. Daarom is Hofland Flowering Plants genomineerd voor de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs 2021. Een gesprek met Annemiek Hofland en Lea Wachtmeester.

Werksfeer

Annemiek Hofland en Lea Wachtmeester

In november 2020, de eerste coronawinter, stonden ze met zijn allen tussen de planten de Jerusalema Challenge te dansen. Met een kerstmuts op. Afgelopen november was anders: in de drukste week van het jaar kreeg een aantal collega’s, waaronder ook degene die verantwoordelijk is voor de orderverwerking en verkoop, corona. Haar grootste nachtmerrie. Maar die werd geen werkelijkheid.  Dankzij haar team dat er met elkaar de schouders onder zette, is het gelukt deze periode zonder grote organisatorische kleerscheuren door te komen. Annemiek: “Ik voelde me gesteund en gesterkt!”   

Annemiek en haar broer Frank zijn de vijfde generatie in het bedrijf. Vader Goos is nog dagelijks in de kassen te vinden om zijn kennis en ervaring te delen. Ook opa Frans, die destijds met het kweken van lidcactussen begon, komt regelmatig nog even langs op zijn scootmobiel. “Alleen als het niet te druk is.” Annemiek is verantwoordelijk voor de planning, financiën, personeelszaken en de marketing. Lea Wachtmeester werkt inmiddels 28 jaar bij Hofland als allround medewerker. Ze is ook lid van de personeelsvertegenwoordiging. 

In 2021 introduceerde Annemiek het functioneringsgesprek nieuwe stijl. Alle collega’s ontvingen thuis een gouden envelop met een VIP-uitnodiging. “Ik wilde iets anders dan elk jaar weer hetzelfde rijtje met vragen. Een echt gesprek, dat je samen voert en waarin ook ruimte is voor de medewerker om bespreekpunten in te brengen. In de envelop zaten twee kaarten: één met de naam van een collega, met het verzoek een compliment voor hem of haar op te schrijven, en één waarop je aan kon geven wat je graag wilde bespreken. Met dat compliment wilde ik mensen bewust laten nadenken: “Waarom ben ik blij met die collega?” Door er een VIP-uitnodiging van te maken wilde ik laten zien dat elke collega voor ons bedrijf belangrijk is. Het was spannend om ze te versturen; misschien vinden ze het wel niks! Maar het is heel positief ontvangen. Van iedereen kreeg ik twee ingevulde kaarten terug.”

Lea: “Iedereen had het erover. En iedereen hield geheim over welke collega een compliment gegeven moest worden . Het is leuk om tijdens het gesprek de waardering van een collega te krijgen. Er ontstaat dan een ontspannen sfeer, waarin je ook gemakkelijk iets vertelt over bijvoorbeeld  je thuissituatie.” 

Jullie werken met Nederlandse- en Poolse collega’s en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gaat goed, er zijn geen aparte groepjes. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Annemiek: “Nederlandse en internationale medewerkers werken altijd samen. In de teams, maar ook in het BHV-team. Iedereen staat altijd door elkaar heen en met handen, voeten en goede wil kom je een heel eind. Verder vind ik het, net als mijn vader die ermee is begonnen, mooi dat we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt structuur en zingeving kunnen bieden”. Lea: “Het is altijd gezellig als ze er weer zijn. Ze horen bij ons. Sommige werken hier meer dan twintig jaar. Het uitgangspunt is: we doen het met zijn allen”. Annemiek: “In de benadering van medewerkers vinden we positiviteit erg belangrijk. We doen het samen en er is ruimte voor iedereen. Daarom hebben we ook een personeelsvertegenwoordiging, die regelmatig met het management de afgelopen periode evalueert. Dan gaat het over hoe het kerstcadeau is ontvangen, maar ook over of iedereen zich in deze coronaperiode veilig voelt op het werk. Doen we er genoeg aan, of misschien wel te veel?”  

Het werk in de glastuinbouw kan zwaar zijn. Hoe zorgen jullie ervoor dat mensen het volhouden?

Lea: “Toen ik kinderen kreeg, ben ik blijven werken, maar wel minder en in de schoolvakanties was ik vrij. Als ze ziek waren, kon ik dat aangeven en werd er wat geregeld. Nu de kinderen groot zijn, ben ik weer flexibel en  is mijn contract uitgebreid . Het bedrijf regelt iets voor mij, ik regel iets voor het bedrijf. Zo werkt het.” Annemiek: “We bieden maatwerk in de werktijden. Sommige ouders hebben wel en sommige geen voorschoolse opvang. Ook is er een collega die om gezondheidsredenen rustig moet opstarten.  Work-life balance is belangrijk, dat zetten we ook in onze personeelsadvertenties. Sommige mensen zeggen het als iets te zwaar voor ze wordt, anderen moet je tegen zichzelf beschermen. In de planning houden we rekening met de belastbaarheid van mensen en we bespreken het ook in het functioneringsgesprek. De vraag: hoe kan je tot je pensioen bij ons blijven werken, is onderwerp van gesprek. Vaak zijn er mogelijkheden het werk aan te passen aan de persoon, bijvoorbeeld als iets geautomatiseerd wordt. Zo hebben we de dame die verantwoordelijk is voor het steksteken vanaf het begin betrokken bij de aanschaf van de steksteekrobot. Ze is heel technisch en precies, dus dat past perfect. Ze heeft de volledige autonomie als het gaat om de machine en onderhoudt alle contacten met de leverancier, bijvoorbeeld na reparaties. Volgend jaar hoopt zij de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar te bereiken.” 

Collega

Elke collega is voor ons belangrijk

Positiviteit is de rode draad bij jullie.

Annemiek: “Werkplezier is de kern, ook in lastige tijden. Het straalt op iedereen en alles af: op het personeel, de klanten en de planten. Ik ben graag zelf de bron ervan. Ik ben zelf ook medewerker geweest en weet hoe belangrijk een goede werksfeer is. Van leveranciers en andere mensen die op het bedrijf komen, hoor ik het terug: iedereen is vriendelijk en zegt gedag.  Ja, ik ben inderdaad het meest trots op de sfeer.”

Is het echt altijd koek en ei? 

Annemiek: “Natuurlijk niet. Vorig jaar ontstonden er ineens twee groepen. Dat gebeurde onder invloed van een persoon met een tijdelijk contract.  .” Lea: “Na uitdiensttreding van deze persoon zijn we het als collega’s onderling gaan uitpraten. Alles is toen uitgesproken en opgelost. Toen konden we weer verder. Dat was ons eigen initiatief, zonder tussenkomst van Annemiek. Het is ook eigenbelang: we werken al zo lang goed met elkaar, dat willen we zo houden. ”
 


Veiligheid,  gezondheid en verzuim

Plezier in het werk

Plezier in het werk

Hofland Flowering Plants heeft een risico-inventarisatie en -evaluatie. Annemiek “Veilig kunnen werken is een basisvereiste. Je wil niet dat er ongelukken gebeuren. De machines worden volgens schema onderhouden en er zijn heldere procedures. Zo weet iedereen in ons bedrijf waar de noodstop zit van de betreffende machines. Elk jaar organiseren we een veiligheidsbijeenkomst, waarop onze vaste Poolse collega Karolina vertaalt wat er gezegd wordt. En wat corona betreft: in oktober 2020, voordat het landelijk verplicht werd,  hadden we hier al een mondkapjesplicht. Afstand houden, met de ruggen naar elkaar toe werken; we kunnen ons het risico op uitval niet veroorloven.” Bij lichamelijke klachten wordt gekeken hoe het werk kan worden aangepast. “We doen wat we kunnen; voor zittend werk is er bijvoorbeeld een ergonomische stoel.”
Bij ziekte is er veel contact. Lea: “Als je een paar dagen ziek bent, krijg je een kaart en na twee weken een presentje. Daarvoor heeft het personeel zelf een lief- en leedpot in het leven geroepen, waar iedereen elke maand een euro in doet. Tussendoor appen we. Als er een Poolse uitzendkracht ziek is, pakt onze Poolse medewerkster dat op.” 


Wat je van Hofland Flowering Plants kan leren

  • Nodig je medewerkers in een functioneringsgesprek uit om na te denken over waar ze blij van worden. In hun functie en in de samenwerking met collega’s. En: laat blijken dat je ziet wat ze doen, en dat hun bijdrage essentieel is. Zo ontstaat een gesprek waar jullie beiden energie van krijgen. En je ontvangt meer waardevolle informatie.
  • Actieve integratie van medewerkers met verschillende culturele- en ontwikkelingsachtergronden op de werkvloer zorgt voor tevreden en loyale medewerkers, die goed samenwerken, tot vernieuwendere en creatievere oplossingen komen en bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat.
  • Open communicatie, ruimte geven en het betrekken van je personeel geeft medewerkers het vertrouwen om zaken vaker zelf te organiseren (regelruimte), en om onderlinge problemen snel op te lossen.

Hofland Flowering Plants
Glastuinbouwbedrijf |  3,5 hectare | gevestigd in Naaldwijk 
20 vaste medewerkers | gemiddeld 12 uitzendkrachten per jaar
Teelt van bloeiende planten: Schlumbergera, Dianthus, Argyranthemum, Calibrachoa en Exacum Sapphire