Van Risico-Inventarisatie en -Evaluatie naar duurzaam inzetbaar

De basis van duurzame inzetbaarheid is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE). Met de RIE breng je jouw veiligheidsrisico`s in kaart en maak je een plan van aanpak. Hier lees je alles over de RIE.
Heb je al eerder een RIE gedaan? Fijn! Maar, bij een veilige werkplek begint het pas. Het voorkomen van ongelukken is slechts stap 1. We vertellen je hier alles over duurzame inzetbaarheid en hoe je ermee aan de slag kan gaan.

Waarom duurzaam inzetbaar

Het duurste personeel, is het personeel dat niet kan werken. Dit kan zijn door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Door structurele aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van je personeel voorkom je dit. Er is pas echt sprake van duurzame inzetbaarheid als je personeel naast gezond ook met hoge productiviteit aan de slag gaat en een betere positie op de arbeidsmarkt heeft.
Samenvattend: “Structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid voorkomt niet alleen ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, maar zorgt ook voor een hogere productiviteit, meer werkplezier en een betere positie op de arbeidsmarkt.”

Hoe kan je aan de slag met duurzame inzetbaarheid

De RIE is een uitstekend startpunt, maar met alleen een RIE ben je er nog niet. Na de RIE er nog een groot aantal andere zaken te doen. Hierbij kun je denken aan:

Het advies van Stigas voor de volgende stap

Wij adviseren als volgende stap om de Bedrijfsscan duurzame inzetbaarheid, de vitaliteitsscan, te doen. Met deze scan breng je in 10 minuten in kaart hoe jouw bedrijf ervoor staat. Wat doe je al? En wat kun je nog meer doen als het gaat om langer doorwerken, inzetbaarheid, fitheid, vitaliteit en gezondheid? Het voordeel van de bedrijfsscan is dat je veel inzicht in het bedrijf krijgt op het vlak van duurzame inzetbaarheid.

Kosten bedrijfsscan

De test is kosteloos en je kunt het op ieder moment uitvoeren.

Je kunt de bedrijfsscan ook inzetten onder sleutelfunctionarissen in het bedrijf om te zien of iedereen hetzelfde denkt over verschillende onderdelen.

Na het uitvoeren van de bedrijfsscan kun je bij Stigas de groeikrachtsessies volgen. Met deze sessie kun je de dialoog met jouw medewerkers aanwakkeren. Via deze sessie ontvang je als werkgever een groepsadvies voor de medewerkers. De sessie zorgt voor een grotere medewerkersbetrokkenheid en bewustheid van hun eigen vitaliteit.
De sessie wordt geleid door één van onze adviseurs. Onze adviseurs hebben vaak meer dan 10 jaar ervaring binnen veiligheid en duurzame inzetbaarheid in de groene en agrarische sector.

Meer over het programma Werken aan Morgen

Stigas als kennisinstituut

Doordat onze adviseurs dagelijks op de bedrijven komen, beschikken we over een schat aan kennis. Deze kennis wordt voortdurend gebundeld op sectorniveau. Daarmee weet Stigas als geen ander wat er in de verschillende sectoren speelt op het gebied van veilig en gezond werken en (duurzame) inzetbaarheid. Daarnaast onderhoudt Stigas nauwe contacten met kenniscentra als de Wageningen UR en het RIVM. Vanuit deze kennis kan Stigas bedrijven en hun medewerkers en de diverse sectoren optimaal adviseren.
Stigas is opgericht door LTO Nederland, Cumela, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, FNV en CNV Vakmensen. Deze partijen geven vanuit hun bestuurlijke rol mede richting aan de activiteiten van Stigas. ​​