Van Risico-Inventarisatie en -Evaluatie naar duurzaam inzetbaar

De basis van duurzame inzetbaarheid is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE). Met de RIE brengt u uw veiligheidsrisico`s in kaart en maakt u een plan van aanpak. Hier leest u alles over de RIE.
Heeft u al eerder een RIE gedaan? Fijn! Maar, bij een veilige werkplek begint het pas. Het voorkomen van ongelukken is slechts stap 1. We vertellen u hier alles over duurzame inzetbaarheid en hoe u ermee aan de slag kan gaan.

Waarom duurzaam inzetbaar

Het duurste personeel, is het personeel dat niet kan werken. Dit kan zijn door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Door structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel voorkomt u dit. Er is pas echt sprake van duurzame inzetbaarheid als uw personeel naast gezond ook met hoge productiviteit aan de slag gaat en een betere positie op de arbeidsmarkt heeft.
Samenvattend: “Structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid voorkomt niet alleen ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, maar zorgt ook voor een hogere productiviteit en een betere positie op de arbeidsmarkt.”

Hoe kan je aan de slag met duurzame inzetbaarheid

De RIE is een uitstekend startpunt, maar met alleen een RIE bent u er nog niet. Na de RIE er nog een groot aantal andere zaken te doen. Hierbij kunt u denken aan:

Het advies van Stigas voor de volgende stap

Wij adviseren als volgende stap om de Bedrijfsscan duurzame inzetbaarheid, de vitaliteitsscan, te doen. Met deze scan brengt u in 10 minuten in kaart hoe uw bedrijf ervoor staat. Wat doet u al? En wat kunt u nog meer doen als het gaat om langer doorwerken, inzetbaarheid, fitheid, vitaliteit en gezondheid? Het voordeel van de bedrijfsscan is dat je veel inzicht in het bedrijf krijgt op het vlak van duurzame inzetbaarheid.

Aantal deelnemers bedrijfsscan/vitaliteitsscan

U kunt met ieder gewenst aantal deelnemers deelnemen aan de bedrijfsscan. Bij 10 – 20 deelnemers ontvangt u, de werkgever, een beeld van de respons en het werkvermogen. Bij meer dan 20 deelnemers ontvangt u een groepsrapportage.

Kosten bedrijfsscan/vitaliteitsscan

De test is kosteloos en u kunt het op ieder moment uitvoeren. U kunt de bedrijfsscan inzetten onder sleutelfunctionarissen in het bedrijf om te zien of iedereen hetzelfde denkt over verschillende onderdelen.

Vervolg op vitaliteitsscan

Na het uitvoeren van de bedrijfsscan kunt u bij Stigas de groeikrachtsessies volgen. Met deze sessie kunt u de dialoog met uw medewerkers aanwakkeren. Via deze sessie ontvangt u als werkgever een groepsadvies voor de medewerkers. De sessie zorgt voor een grotere medewerkersbetrokkenheid en bewustheid van hun eigen vitaliteit.
De sessie wordt geleid door één van onze adviseurs. Onze adviseurs hebben vaak meer dan 10 jaar ervaring binnen veiligheid en duurzame inzetbaarheid in de groene en agrarische sector.

Stigas als kennisinstituut

Doordat onze adviseurs dagelijks op de bedrijven komen, beschikken we over een schat aan kennis. Deze kennis wordt voortdurend gebundeld op sectorniveau. Daarmee weet Stigas als geen ander wat er in de verschillende sectoren speelt op het gebied van veilig en gezond werken en (duurzame) inzetbaarheid. Daarnaast onderhoudt Stigas nauwe contacten met kenniscentra als de Wageningen UR en het RIVM. Vanuit deze kennis kan Stigas bedrijven en hun medewerkers en de diverse sectoren optimaal adviseren.
Stigas is opgericht door LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV en CNV Vakmensen. Deze partijen geven vanuit hun bestuurlijke rol mede richting aan de activiteiten van Stigas. ​​