3 tips om ongelukken tijdens de oogst te voorkomen

Zomer. Het gras en de mais moeten van het land, het graan gedorst en de aardappelen gerooid. En liefst een beetje snel. Hoe ga je daar verantwoord mee om? “Maak veiligheid op een sociale manier bespreekbaar’, adviseert Mathijs Westra, directeur van loonbedrijf Westra.

‘Met hard werken is niets mis, maar het moet wel verantwoord gebeuren. Als je om tien uur ’s avonds, hartstikke moe, nog aan je machine zit te sleutelen, kan er zomaar iets misgaan. Maar ook op de openbare weg kunnen er ongelukken gebeuren.’ Westra heeft de volgende tips:

  • Werk met moderne machines. ‘Liefst met klimaatbeheersing en een stille cabine.’ 
  • Zorg er als bedrijfsleiding voor dat mensen elkaar op tijd aflossen. ‘In de praktijk gaat dat alleen niet altijd zo makkelijk. Vaak is het tijdens een piek lastig om aan voldoende vakmensen te komen. En je hebt te maken met mensen die hun machine niet uit handen willen geven aan een ander. Als leidinggevende moet je daartussendoor laveren.’ 
  • Ga daarom in gesprek. ‘In gesprek zie je meteen hoe iemand in zijn vel zit. Is hij fit of heeft hij het zwaar. Dat hoeft niet per se met het werk te maken te hebben, het kan ook een gevolg zijn van wat hij thuis voor zijn kiezen krijgt. Gebruik deze informatie bij het organiseren van het werk.’

Loonbedrijf Westra (50 man personeel) met vestigingen in Franeker, Harlingen, Arun en Oostbierum. Westra zat vijf jaar in de klankbordgroep Agrarisch Loonwerk waar hij zich onder andere richtte op vraagstukken rond gezond en veilig werken.