Bij de boer kamperen ongekend populair – tips om veilig te genieten!

kind in koeienstal

Ook deze zomer is de boerencamping populairder dan ooit. Als gevolg van corona kiezen veel mensen voor een vakantie dichtbij huis in een landelijk gebied. De boerderij is dan ook een heerlijke plek voor gezinnen en voor mensen die houden van rust en ruimte. Het is voor gasten én eigenaren wel goed om te beseffen dat kamperen op de boerderij andere risico’s met zich meebrengt dan vakantie op een gewone camping. Maar wie zich goed voorbereidt kan deze zomer volop genieten van de boerengastvrijheid.  

Goed voorbereiden voorkomt ongelukken

"Veel ongelukken zijn met de juiste voorbereiding simpel te voorkomen", vertelt Marieke van Esveld, boerin op een gemengd bedrijf en preventieadviseur bij Stigas. Marieke geeft veel voorlichting aan agrarische bedrijven over de veiligheid van kinderen op het erf en deelt graag haar tips.

Tips voor eigenaren van kampeerboerderijen

  • Voer een risico-inventarisatie en –evaluatie (RIE) uit. Eigenlijk zou ieder bedrijf met bezoekers op het erf dit als eerste moeten doen. Door een RIE uit te voeren kijk je goed naar jouw bedrijfsrisico’s en krijg je meteen ook praktisch advies over mogelijke preventiemaatregelen. Wil je als houder van een kampeerboerderij de RIE alvast uitvoeren? Neem contact op met je Stigas preventieadviseur via mail info@stigas.nl
  • Bedenk wat wel of niet mag op je erf. De meeste risico’s zitten in de machines en de dieren. Maar ook opslag van hooi- en strobalen kunnen gevaarlijke plekken zijn. Een goede inrichting van het erf, met aparte rijroutes en afscheidingen als dat nodig is, kan veel problemen voorkomen.
  • Loop eens een rondje over je bedrijf met de ogen van een kind. Figuurlijk, maar ook letterlijk op hun ooghoogte. Kijk waar zij makkelijk bij kunnen en wat je liever niet hebt. Zoals zware voorwerpen, strobalen, gevaarlijke stoffen, ladders bij een vliering, sleutels in een trekker. 
  • Bedenk dat alleen een bord ‘niet voeren van dieren’ niet altijd voldoende is. Als de kinderen gemakkelijk bij de dieren kunnen komen is de verleiding groot om dit toch te doen. In dit geval kun je denken aan een goede afscheiding. 
  • Denk ook aan verborgen risico’s, zoals infectieziekten. Zorg dat jouw bedrijf zoönose vrij is en geef hygiëne instructies als gasten ook bij de dieren mogen komen. 
  • Lees de tips ‘Kinderen veilig op het erf’

"Met kinderen kun je prima afspraken maken, maar houd er altijd rekening mee dat ze in hun enthousiasme dingen vergeten."
Marieke van Esveld, preventieadviseur Stigas
 

  • Zorg altijd voor begeleiding als kinderen in contact komen met dieren of een klusje mogen doen. 
  • Zorg voor duidelijkheid wat wel en niet mag op je erf. Maak niet alleen mondelinge afspraken of plaats een bord, maar maak deze afspraken ook praktisch goed zichtbaar. Wil je bijvoorbeeld niet dat kinderen in een machineloods komen of dat er op de trampoline in de privétuin wordt gesprongen? Plaats niet alleen een bordje, maar zorg voor een duidelijke afscheiding.

"Veel kinderen uit de stad kennen alleen de vriendelijkheid van de boerderij uit kinderboekjes, zoals het rode tractortje”
Marieke van Esveld

Tips voor gasten

  • Check vooraf of je als campinggast contact kunt hebben met dieren. Mogen kinderen bijvoorbeeld meehelpen met koeien voeren of kunnen ze paarden borstelen?  Overleg in dit geval met de eigenaar of er altijd begeleiding aanwezig is.
  • Check of het bedrijf vrij is van zoönosen. Zoönosen zijn dierziekten die over kunnen gaan op de mens. 
  • Maak bij aankomst met het gezin een rondje over het bedrijf. Schat als ouder in waar eventueel risico’s voor de kinderen aanwezig zijn. 
  • Maak met de kinderen afspraken wat wel en niet mag en waar het kind in zijn eentje mag komen. 

Fijne vakantie!

Een goede voorbereiding is het halve werk geldt dus ook voor kamperen bij de boer.  Doe dit als gast én als eigenaar op tijd en voorkom zo verrassingen. Zo kan iedereen straks genieten van een mooie vakantie in onze gastvrije sector! 

Lees ook: Nieuwe Oogst in gesprek met de Stichting Vrije Recreatie (SVR) en de Vereniging Kampeerboeren (Vekabo).