Week van de teek 2016 | Opnieuw aandacht voor systematisch controleren

Week van de teek 2016 | Opnieuw aandacht voor systematisch controleren

Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Controleren op teken is daarom belangrijk. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de teek van 11-17 april.

De week wordt georganiseerd door Stigas in samenwerking met een groot aantal landelijke organisaties. Meer informatie vindt u op de website van Week van de Teek.

Teken: de risico’s

Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten.

Strip voor mensen die in het groen werken

Dit jaar heeft Stigas een strip gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken. Deze strip is een vervolg op de animatiefilm over systematisch controleren die vorig jaar is verschenen. FNV verspreidt de strip in aanloop van de Week van de teek onder medewerkers in het groen.

Registratiesysteem

Daarnaast vraagt Stigas opnieuw aandacht voor het registratiesysteem waarin mensen die in het groen werken en een tekenbeet hebben opgelopen deze kunnen registreren.

Voorlichting door andere deelnemers aan de week van de teek

  • Op de website van RIVM vindt u voorlichtingsmaterialen (veel gestelde vragen, publieksfilmpjes, game teekcontrol e.a.). Ook kunt u daar via de banner doorklikken naar de toolkit Teken & Lyme.
  • Op de website van Tekenradar vindt u informatie over de activiteit van teken en het onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Meer informatie

De website Week van de Teek wordt onderhouden door Stigas. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stigas Servicedesk: telefoon: 085 - 044 07 00 (kies voor optie 1), e-mail: info@stigas.nl

Stigas twittert en facebookt tijdens de Week van de teek iedere dag een tip met weetjes en nieuwsfeitjes over de teek. Volg Stigas ook op Twitter.