Coronavirus

Coronaprotocol geactualiseerd (juli 2020)

Het coronaprotocol is bijgesteld. De wijzigingen hebben betrekking op de veiligheidsmaatregelen rondom vervoer. Ook de vertalingen in het Engels, Pools en Roemeens zijn geactualiseerd. Kijk rechts op deze pagina bij de downloads.

Informatie voor ondernemers en werknemers

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 de uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland en wereldwijd worden er ingrijpende maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Op deze pagina vind je praktische informatie zoals:

Checklist corona beschikbaar voor de risico-inventarisatie en evaluatie

De coronachecklist is een aanvulling op de risico-inventarisatie en evaluatie (RIE). Met de checklist kunnen bedrijven nagaan of de maatregelen die zij nemen tegen de verspreiding van het coronavirus voldoende zijn of dat er nog aanvullende maatregelen wenselijk zijn. Bedrijven die inmiddels gebruik maken van de digitale RIE van Stigas kunnen maatregelen, die uit de checklist naar voren komen, uploaden in het RIE-systeem. Hiermee maken deze onlosmakelijk deel uit van de RIE. Van belang is hierbij de arbeidshygiënische strategie te volgen. Dit betekent dat voorrang gegeven moet worden aan zogenaamde bronmaatregelen, die het besmettingsrisico zoveel mogelijk uitsluiten. Pas als dit niet kan, worden persoonlijke beschermingsmiddelen toegepast. Bekijk rechts op deze pagina de coronachecklist en de bijbehorende handleiding.

Downloads

Coronaprotocol voor de agrarische sectoren Download
Coronaprotocol in English Download
Protokól korona (coronaprotocol in Pools) Download
Protocolul privind combaterea coronavirusului (coronaprotocol in Roemeens) Download
Coronachecklist RIE Download
Handleiding coronachecklist RIE Download
Poster maatregelen corona Download
Sectorale knelpuntenanalyse corona Download

Veilig werken, reizen en wonen nu belangrijker dan ooit

Coronaprotocol voor de agrarische sectoren

Voor alle agrarische sectoren is veilig werken, veilig reizen en veilig wonen van levensbelang. Tijdens de coronacrisis meer dan ooit. Omdat deze situatie langere tijd gaat duren, hebben de Taskforce Arbeid van LTO Nederland*, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen samen met Stigas het Coronaprotocol Veilig werken, reizen en wonen opgesteld voor de agrarische sectoren.

Social distancing

Tips en goede praktijkvoorbeelden

Lees tips en goede praktijkvoorbeelden uit de sector om veilig te werken tijdens de coronacrisis

Poster coronavirus

Download onze poster met maatregelen over het coronavirus. Deze poster is in zeven verschillende talen beschikbaar. Handig om op te hangen in bijvoorbeeld de bedrijfskantine.

Poster coronamaatregelen 15 juni 2020

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Coronavirus - Algemeen

Voor werkgevers

Voor werknemers

Coronavirus - veilig werken

Voor werkgevers

Voor werknemers

Coronavirus - Veilig vervoer

Voor werkgevers

Voor werknemers

Coronavirus - Veilig wonen

Voor werkgevers

Voor werknemers

Coronavirus - Ziek en hersteld

Voor werkgevers

Voor werknemers

Coronavirus - Arbeidsvoorwaardelijk/ (Calamiteiten) verlof

Voor werkgevers

Voor werknemers

Geen vragen en antwoorden gevonden.

Voorbeeld noodplan coronavirus

Gebruik dit voorbeeld noodplan om maatregelen tegen het coronavirus op te schrijven en te communiceren naar je medewerkers.

Nieuwe inleenkrachten?

Door corona vinden er verschuivingen plaats op de agrarische en groene arbeidsmarkt. Werknemers uit de sierteelt gaan bijvoorbeeld in de groenteteelt aan de slag. Ook werknemers uit andere sectoren stromen in. Gezond en veilig werken is van levensbelang. Nu meer dan ooit.