Campagne lichamelijke belasting van start!

Campagne lichamelijke belasting

In de agrarische en groene sector zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47 procent van het ziekteverzuim1. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan te zwaar tillen en dragen en steeds dezelfde bewegingen maken. 

De nieuwste Stigas cijfers (‘Veilig, gezond en vitaal werken agrarische en groene sector’) laten de top 4 van klachten aan het lijf zien en door welke bewegingen deze klachten worden veroorzaakt. Ben je benieuwd hoe dit is voor jouw eigen sector? Bekijk de factsheets per deelsector. 

Kick-off landelijke campagne

Om aandacht te vragen voor het voorkomen van lichamelijke over- en onderbelasting starten het Ministerie van SZW en het Nederlands Focal Point de landelijke campagne ‘Hoe TOP werk jij?’. De online kick-off van de campagne is op woensdag 28 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. Ook Stigas is hier aanwezig en zal samen met andere sectoren en staatssecretaris Bas van ‘t Wout de campagne aftrappen.

Vanwege het grote aandeel van klachten van rug en bewegingsapparaat en de toenemende vergrijzing wil de agrarische en groene sector de komende jaren extra aandacht besteden aan het voorkomen en beperken van lichamelijke belasting. Dat start met het in kaart brengen van de risico’s van het werk in de verschillende sectoren en het op basis hiervan vergroten van het bewustzijn. Belangrijk onderdeel hierbij is het communiceren van goede praktijkvoorbeelden en oplossingen. Ga naar de Stigas campagnewebsite 'Samen naar lichter werk'

Wil je ook de online kick-off bijeenkomst bijwonen? Dat kan: Aanmelden kan hier.

Deel je goede voorbeelden

Stigas doet een oproep aan iedereen die werkt in de agrarische en groene sector om goede voorbeelden, waarmee zwaar werk lichter wordt gemaakt, te laten zien. Heb je zo’n goed voorbeeld? Mail deze naar info@stigas.nl. Door jouw kennis te delen, help je collega bedrijven! 

Overige diensten Stigas op gebied van lichamelijke belasting

Stigas verzorgt trainingen op gebied van lichamelijke belasting als gezonde werkhouding, werken met een volle accu, train de bedrijfscoaches. Wilt u hier meer over weten mail naar info@stigas.nl.
 

1  Exclusief kortlopende gevallen