Inspectie SZW: schokkend aantal bedrijven zonder RIE!

Inspectie SZW: schokkend aantal bedrijven zonder RIE!

De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk stelt Marc Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW. Schokkend veel bedrijven beschikken niet over de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en –evaluatie (RIE). Hij benadrukt de eigen verantwoordelijk die werkgevers hebben voor veilig en gezond werken.
De Inspectie SZW constateert een onrustbarend stijgende lijn in het aantal arbeidsongevallen. In 2016 vielen er 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Het aantal arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop is ook gestegen, met 13 procent. Kuipers spreekt bij de bedrijven zonder RIE van een trend die gekeerd moet worden.

Schokkend aantal bedrijven zonder RIE

Kuipers, de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW, maakt zich zorgen over oorzaak en gevolg van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. Van de bedrijven in Nederland beschikt 30-50 procent niet over een wettelijk verplichte RIE. “Dat betekent dat werkgevers de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende invullen. Ze moeten daarmee aan de slag,” vindt de inspecteur-generaal.

Agrarische en groene sector

Binnen de agrarische en groene sector liggen de percentages gelukkig gunstiger dan gemiddeld in Nederland, aldus Math Creemers, directeur Stigas. Desalniettemin ligt ook in deze sector de uitdaging om ervoor te zorgen dat alle bedrijven over een actuele RIE gaan beschikken. Om dit te bereiken heeft Stigas onlangs een volledig nieuw systeem voor de RIE ontwikkeld en wordt samen met werkgevers- en werknemersorganisaties campagne gevoerd om agrarische bedrijven te stimuleren met de RIE aan de slag te gaan.

Lees het volledige bericht op Arbo-Online