Start van een nieuw voorlichtingsseizoen!

Online voorlichtingsseizoen

LET OP: Deze pagina wordt niet meer vernieuwd. Kijk hier het actuele aanbod van onze (digitale) voorlichtingen.

 

Het was een groot succes; de korte online voorlichtingen die onze preventieadviseurs afgelopen winter gaven over praktische onderwerpen. Dit najaar gaan we weer van start met vertrouwde én nieuwe onderwerpen. Zet de data alvast in je agenda en geef het door als je interesse hebt. Er is plek voor ongeveer 20 deelnemers per voorlichting. Wees er dus er snel bij, want VOL=VOL.

De voordelen
•    Eenvoudig online te volgen via Zoom
•    Duren maximaal één uur, vaak slechts 20-30 minuten
•    Handige tijdstippen, bijvoorbeeld tijdens de lunch of net na werktijd
•    Gratis (mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt)

De onderwerpen in september en oktober:

Lunchbox Machineveiligheid

Het werken met machines brengt risico’s met zich mee. Waar moet ik als ondernemer rekening mee houden bij de aanschaf of als ik een machine zelf (ver)bouw? Wat kan ik doen om de risico’s bij het werken met machines zo klein mogelijk te houden?
In vier lunchbijeenkomsten nemen de hoger veiligheidskundigen Peter Bredius en Diana Voorneveld je mee langs verschillende aspecten van machineveiligheid.

Data:
Maandag 11 oktober    Aanschaf en afname van nieuwe machines (Peter Bredius)
Maandag 18 oktober    Zelfbouw en verbouw van machines (Peter Bredius)
Maandag 25 oktober    Onderhoud en het verhelpen van storingen (Diana Voorneveld)
Maandag 1 november  De vereiste deskundigheid van medewerkers / voorlichting en instructie van medewerkers (Diana Voorneveld)

Aanvang: 12:00 uur
Duur: 20 – 30 minuten

Je kunt je aanmelden voor alle bijeenkomsten, maar ook voor losse bijeenkomsten.

Hoe ga ik in gesprek over (onveilig en ongezond) werkgedrag? 

Zie je als leidinggevende of preventiemedewerker – vaker dan je lief is - dat er met hoge snelheid en onveilig met de heftruck wordt gewerkt? Of dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen niet altijd worden gedragen? Of dat taken onder tijdsdruk niet meer worden afgewisseld? 

In deze interactieve bijeenkomst door Iris Voorbergen leer je hoe je op een positieve manier hierover in gesprek kunt gaan met je medewerkers. Op een manier die effectief is en bijdraagt aan een goede verstandhouding. 

Datum: 7 oktober
Aanvang: 16.00 uur
Duur: 1 uur

Preventiemedewerker 

Op ieder bedrijf moet (verplicht) een preventiemedewerker aanwezig zijn. Wat houdt dat in? Wat moet die kennen en kunnen? Marcel van Diepen vertelt hoe je dit regelt.

Datum: 22 september
Aanvang: 16.00 uur
Duur: 20-30 minuten

Praktisch aantoonbare instructie en vastgelegde regels 

Het wordt steeds belangrijker dat je als werkgever aantoonbaar maakt dat een medewerker voorlichting en instructie krijgt. Maar hoe pak je dit aan, je kunt moeilijk iedereen een gebruikershandleiding laten lezen. Marcel van Diepen legt uit hoe je dit doet.

Datum: 29 september
Aanvang: 16.00 uur
Duur: 20-30 minuten

 

Maak van tillen tijdens het werk geen sport 

We tillen dagelijks allemaal wel eens iets, en dat mag ook wel. Maar ben jij bewust welke risico’s er komen kijken bij het tillen van bijvoorbeeld fusten of kratten? Tijdens deze lunchsessie neemt arbeidsfysiotherapeut Olaf Kuijk jullie mee in de vele situaties, die de Stigas adviseurs tegen komen bij bedrijven. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, onderbouwd door wetenschappelijke artikelen, neemt hij de belangrijkste aandachtspunten door. Zo voorkom je rugklachten of andere fysieke ongemakken! 

Datum: 26 oktober of 4 november
Aanvang: 12.00 uur
Duur: 1 uur

Instructie werken met de bosmaaier 

Datum: 27 september
Aanvang 16.00 uur
Duur: 20 minuten
Door: Sjoek van der Maarl

Instructie werken met de heggenschaar 

Datum: 5 oktober
Aanvang: 16.00 uur
Door: Sjoek van der Maarl