Veilig werken in de zomer - zo doet loonbedrijf van Dongen dit

Loonbedrdijf van Dongen

Petra van Dongen van Loonbedrijf Van Dongen (zes vaste medewerkers, paar zzp’ers) is grote fan van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). “Het maakt je bewust van het belang van een veilige bedrijfsvoering. En helpt je om dat over te brengen op je medewerkers.” En dat verdient zich terug “Ons ziekteverzuim staat al heel lang op nul. En mensen komen graag bij ons werken.” Ook in de zomer focust Petra op prettig werken, ondanks de hitte die soms kan toeslaan. “Ik heb altijd een flinke voorraad flesjes water in de koelkast. ”  

“Een RIE hebben we al vanaf 2002”, vertelt Petra. We zijn VCA-gecertificeerd dus dan maak je er automatisch een. Vanaf het begin hebben we daarover contact met Peter Bredius van Stigas. Hij kijkt met een scherp oog en dat moet ook. Onze bedrijfsvoering wordt er alleen maar beter van.” 

Basis op orde

Vanaf 2017 werkt Petra met de digitale RIE. “Met de RIE van Stigas heb ik al mijn risico’s in kaart en weet ik wat ik moet doen om deze te beheersen. Je kan niet snel iets vergeten en dat is prettig. Als je de basis op orde hebt, heb je maar een paar uur per jaar nodig om hem goed bij te houden. Ons personeel houden we geïnformeerd door regelmatig een toolbox te houden. En toen vorig jaar de coronapandemie uitbrak hebben we de coronachecklist ingevuld en als bijlage bij de RIE gevoegd.”

Water, luchtige bedrijfskleding en regelmatig even pauzeren

In de zomer treft Petra maatregelen om haar medewerkers ook als het heet is prettig te laten werken. “Onze mobiele kranen hebben airco, maar onze rupsgraafmachines nog niet. Daarom zorgen we voor regelmatige pauzes en genoeg te drinken. Ik heb altijd een flinke voorraad flesjes water in de koelkast. Verder hebben we luchtige bedrijfskleding met lange mouwen. En als het even kan wat vroeger beginnen.”