Vijf tips voor een gezond, vitaal en veilig 2018!

Vijf tips voor een gezond, vitaal en veilig 2018!

Op 7 december vond in Soesterberg de bijeenkomst ‘Vitale bedrijven hebben de toekomst – The next step!’ plaats. Uit alle waardevolle informatie die deze middag de revue passeerde en uit de praktijk van de genomineerden voor de Stigas Gezond & Vitaal Werken Prijzen destilleerden we voor u 5 tips voor een gezond, vitaal en veilig 2018.

1. Zorg dat u de basis op orde hebt

Gezond, vitaal en veilig werken begint met een actuele risico-inventarisatie (RIE) en het aanpakken van de knelpunten die een relatie hebben met de gezondheid en veiligheid van u en uw medewerkers. Met de RIE van Stigas brengt u dit online in kaart. De adviseurs van Stigas helpen u graag. Stuur voor een afspraak eenvoudig een mail naar info@stigas.nl of bel: 085 0440 700 (optie 1).

2. Maak uw medewerkers ‘mede-eigenaar’ van wat er in uw bedrijf gebeurt

U kunt het als ondernemer niet alleen. Wanneer u uw mensen de ruimte geeft om zich te ontwikkelen en om mee te denken worden het probleemoplossend vermogen van uw bedrijf en het werkplezier vele malen groter. Zoals Goof Rijndorp van Bras Fijnaard, een van de genomineerden, het zo treffend verwoordde: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je met elkaar communiceert. Esther de Kleuver, directeur Gezond en Veilig werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Alles begint bij het goede gesprek tussen de werkgever en zijn medewerker. Dat kan over iemands ontwikkeling gaan - waar sta ik en waar wil ik naartoe - maar ook over zaken als werkstress of risico’s die je ziet.”

3. Heb een duidelijke visie

Uw visie zit ongetwijfeld ‘in uw hoofd’, maar weten uw mensen het ook? Formuleer duidelijk waar u voor staat, waar u met uw bedrijf naartoe wilt en communiceer dit met uw medewerkers. Soms komt een visie voort uit een economische noodzaak, zoals bij Aldo - Natuurlijk Tomaat, winnaar van de derde prijs. Soms vanuit de persoonlijke ontwikkeling van de eigenaar, zoals genomineerde Dionysos Sofranos van Aardoom Hoveniers het verwoordde: “Het gaat erom dat je de goede dingen doet.” Lastig? Roep eventueel de hulp in van een bedrijfsadviseur of coach.

4. Doe iets extra’s voor uw medewerkers

Kiezen voor uw mensen kan ook betekenen dat u - onder werktijd - iets extra’s voor ze doet, zoals Nolina kwekerijen, winnaar tweede prijs met de inzet van een chiropractor. Of dat u hen een volwaardige opleiding aanbiedt, ook als ze al ‘op leeftijd’ zijn. Dit gebeurt bij Vossebeld, winnaar van de eerste prijs.

5. Duurzame inzetbaarheid is maatwerk

Een eenduidige aanpak om de inzetbaarheid en wendbaarheid van uw medewerkers te stimuleren bestaat niet, want hun drijfveren en uitdagingen verschillen sterk. Zo kan het voor 50-plussers interessant zijn extra verlofmogelijkheden te bieden. Jongeren daarentegen hebben vaak meer baat bij een verdere ontwikkeling van hun vakmanschap dichtbij het werkproces. “Wees loyaal aan je toekomstige zelf”, zei Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit hierover. “Dat betekent dat je vanaf het begin van je loopbaan dingen doet waar je later plezier van hebt, zoals aandacht besteden aan je gezondheid en de ontwikkelingen op je vakgebied bijhouden.”

Benieuwd naar onze aanpak ‘Werken aan Morgen’? De adviseurs van Stigas helpen u graag. Stuur voor een afspraak een mail naar info@stigas.nl of bel: 085 0440 700 (optie 1). Of kijk op www.werkenaanmorgen.nl.

Hier vindt u de filmpjes die van bovengenoemde bedrijven gemaakt zijn.