Vragen?
De velden met een * zijn verplicht
Aanpassingen werkplek eigen functie In eerste instantie probeert u altijd of de werknemer in zijn eigen functie terug kan keren. U moet zich daarbij afvragen wat daarvoor nodig is en hoe dit zo snel mogelijk op een goede manier kan gebeuren.
Activiteiten die begeleiden naar ander werk Zoals al eerder aangegeven, is de werkgever verantwoordelijk voor het vinden van geschikt werk, ook al is dit bij een andere werkgever. Dit wordt ook wel re-integratie 2e spoor genoemd.
Adviezen bij een huisbezoek Wanneer de verzuimende medewerker niet mobiel is of het psychologisch niet aan kan naar het bedrijf te komen (bijvoorbeeld bij een conflict), is het van belang de werknemer thuis te bezoeken.
Bijzonder verlof Ziekte bij zwangerschap/bevallingOorzaak arbeidsongeschiktheid door derdenVerzuim en vakantieVerzuimmelding vanuit het buitenlandVerzuimbegeleiding bij conflict Ik zoek ee
Deskundigenoordeel Zowel werkgever als werknemer kan het UWV tijdens het re-integratietraject om een deskundigenoordeel vragen. Hieraan zijn kosten verbonden. Mogelijke kwesties die u kunt vragen, zijn: Is de werknemer nog arbeidsongeschikt.
Een eigen bedrijf starten vanuit een uitkering Een eigen bedrijf starten met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bent u werknemer en hebt u een WAO-, Wajong-, WAZ- of WGA (=WIA)-uitkering? Dan kan het oprichten van een eigen bedrijf voordelen bieden.
Elektronische uitwisseling patiëntgegevens elektronische uitwisseling patiëntgegevens In de sociale geneeskunde worden gegevens van patiënten en cliënten tussen artsen onderling en met anderen steeds vaker elektronisch uitgewisseld.
Frequentverzuimgesprek Als een werknemer zich voor de derde keer of meer binnen een jaar tijd heeft ziekgemeld, raden wij aan na hervatting een frequentverzuimgesprek te voeren met de betreffende medewerker.
Geschikt voor werk binnen het eigen bedrijf Activiteiten om iemand geschikt te maken voor werk binnen het eigen bedrijf Wanneer het niet lukt iemand – direct – in de eigen functie aan de slag te laten gaan, kan voor tijdelijk of vast een aangepaste functi
Gewijzigde Arbowet: is uw basiscontract op orde? Op 1 juli 2017 is de gewijzigde Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) ingegaan. De overgangsregeling van 1 jaar eindigt op 1 juli 2018.
Hervattingsgesprek Wanneer de medewerker het werk kan hervatten, bespreekt u - bij voorkeur op de eerste werkdag - in alle openheid welke zaken belangrijk zijn voor een succesvolle werkhervatting.
Loondoorbetalingsverplichting bij ziekte De werkgever is vanaf de dag van ziekmelding twee jaar verantwoordelijk voor doorbetaling van het loon bij ziekte voor de uren die de werknemer door ziekte niet werkt.
Oorzaak arbeidsongeschiktheid door derden Wanneer het verzuim is veroorzaakt door een derde (ongeval, arbeidsongeschiktheid door overige werkzaamheden zoals tweede baan, etc.), achterhaalt u dan naam, adres en telefoonnummer.
Preventiegesprek Doel van het preventiegesprek is te voorkomen dat de werknemer zich (weer) ziek zal melden.
Re-integratie activiteiten Sinds 1 januari 2003 is de werkgever verantwoordelijk voor re-integratie in zowel het 1e spoor (binnen het eigen bedrijf) als in het 2e spoor (buiten het bedrijf, bij andere werkgever).
Subsidie en fondsen Als u de arbeidsongeschikte werknemer wilt re-integreren, loopt u vaak tegen extra kosten aan. De overheid stelt daarom een aantal subsidies hiervoor ter beschikking.
Taken en verplichtingen Casemanager Vanuit de Wet Verbetering Poortwachter is iedere werkgever verplicht de rol van Casemanager in te (laten) vullen.
Taken en verplichtingen re-integratiebedrijf Een re-integratiebedrijf is gespecialiseerd in het ‘re-integreren' van arbeidsongeschikte werknemers. Dit kan door passend werk te vinden, door te trainen, of door om te scholen.
Taken en verplichtingen werkgever Als werkgever hebt u een aantal algemene taken, verplichtingen en rechten. Taken en verplichtingen Begeleiden van uw medewerker gedurende zijn ziekte- en re-integratieperiode. Uw re-integratieverplichting nakomen.
Taken en verplichtingen werknemer Als werknemer hebt u een aantal algemene taken, verplichtingen en rechten wanneer u wegens ziekte afwezig bent.
Verzuim en vakantie Ziek en vakantie, wat te doen? De vakantietijd is inmiddels weer aangebroken en dat kan betekenen dat u als werkgever te maken krijgt met zieke medewerkers die op vakantie gaan of medewerkers die tijdens hun vakantie ziek worden.
Verzuim Onder De Duim Stigas heeft samen met Sazas een aanpak ontwikkeld die bedrijven helpt hun ziekteverzuim omlaag te brengen, maar vooral ook te voorkomen.
Verzuimbegeleiding bij conflict Als er sprake is van een conflict met de medewerker dan is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen en de situatie met de arbodienst te bespreken.
Verzuimbegeleidinggesprek/re-integratiegesprek Het doel van het verzuimgesprek is helder maken welke hindernissen een snelle terugkeer op het werk in de weg staan. Leidraad is het Plan van aanpak, wanneer dit al opgesteld is.
Verzuimgesprekken Het voorkomen en aanpakken van verzuim vraagt een diversiteit aan vaardigheden van de leidinggevende. Hierna geven we een aantal tips om effectief gesprekken te kunnen voeren.